Stočari širom regije u ogromnim problemima, Grad Visoko pomaže svojim proizvođačima

I dok stočari u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu imaju ogromne probleme zbog poskupljenja stočne hrane i niskih otkupnih cijena, te s pravom razmišljaju da li će uspjeti prevazići kompletnu situaciju u kojoj su se našli, Gradska uprava Visoko na čelu sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem je jedna od rijetkih koja je blagovremeno reagovala na probleme, te pružila podršku proizvođačima mlijeka, i to za mjesece juni, juli i august, sve s nadom da je ova situacija kraćeg vijeka i da će ubrzo doći do stabilizacije cijena.

Prema projekcijama iz mjeseca maja visočki proizvođači mlijeka koji imaju obrte u otkup su plasirali 227.000 litara mlijeka. „Ukoliko se zadrži količina otkupljenog mlijeka kao u mjesecu maju, podrškom koju smo izdvojili za pomoć našim proizvođačima mlijeka, oni će po litru mlijeka imati iznos od cca 0,13 KM, ukoliko otkupna količina bude manja iznos će se i povećati, ali i ako količina za otkup poraste, iznos podrške će biti neznatno manji.“ – pojašnjava gradonačelnik Ganić.

Podsjećamo, zbog poskupljenja cijena stočne hrane, te iste cijene prilikom otkupa, proizvođači mlijeka su se našli u ogromnim problemima, ne samo u našoj zemlji, već i u zemljama regije, gdje su već održani i protesti upozorenja. S druge strane, Gradska uprava Visoko je pružila podršku za tri mjeseca svim registrovanim proizvođačima koji imaju obrte i koji plasiraju mlijeku putem otkupa, te na taj način u određenoj mjeri olakšala njihovo funkcionisanje. Iznos odobrenih sredstava za tri mjeseca iznosi 90.000,00KM.