U Franjevačkom samostanu održan tradicionalni blagdanski prijem i druženje

U Franjevačkom samostanu svetog Bonaventure danas je upriličeno tradicionalno blagdansko druženje povodom najvećeg katoličkog blagdana, a ovom tradicionalnom skupu su prisustvovali gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima, kao i predstavnici druge dvije vjerske zajednice iz našeg grada, te komandir PS Visoko Elvedin Fišek i zastupnica u Skupštini ZDK Mirela Mateša Bukva, dok je domaćin bio gvardijan fra Franjo Radman. Blagdani su i vrijeme darivanja, a upravo današnje okupljanje je iskorišteno i za potpisivanje ugovora između Gradske uprave i samostana, kojim su izdvojena sredstva u iznosu od 20.000 KM za sufinansiranje projekta postavke muzejskih zbirki.

– Danas je ovdje jedna fina delegacija koja svjedoči zajedništvu, miru i slozi u Visokom i to je ono što nas Visočane i opisuje. Obzirom da smo u ovoj godini izdvojili značajna finansijska sredstva za razvoj turizma, završni dio realizacije tog projekta jeste i podrška Franjevačkom samostanu u iznosu od 20.000 KM za sufinansiranje projekta postavke muzejskih zbirki. Naš samostan ima zaista lijepe zbirke i lijepu baštinu kojom se ponosimo i ovim projektom želimo da te zbirke postanu dostupne našim građanima i turistima. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Domaćin, gvardijan fra Franjo Radman se zahvalio svima na dolasku i zajedničkom obilježavanju radosti blagdana.

– Ovo je prigoda da se zahvalimo svima koji su tokom ove godine pomogli našu zajednicu i našu školu. Ovdje se osjećamo baš lijepo, nije važno koliki nas je broj, jer sam i osobno na neki način postao Visočanin, iako sam rodom iz Banja Luke. Ovu prigodu da povećamo obim turističke ponude i u našoj kući smo dogovorili u neformalnim susretima, a onda se gradonačelnik i osobno uvjerio u ono što posjedujemo. Da bismo sve to pokazali potrebni su i određeno građevinski i drugi zahvati i onda je gradonačelnik rekao da mi to hoćemo i trebamo i evo hvala Bogu i svima koji su podržali tu ideju, danas smo potpisali taj prvi korak. – istaknuo je fra Franjo Radman.

Uime Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama blagdane i nastupajuću Novu 2022.godinu čestitala je i Zijada Smajlagić.

– Mi i dalje moramo voditi međureligijski dijalog, upoznavati se, zbližavati, a sve s ciljem boljeg života u našoj lokalnoj zajednici i društvu. Gradska uprava i Gradsko vijeće Visoko su u ovoj godini utrošili za sve vjerske zajednice ukupno 90.000 KM za unapređenje infrastrukture i to je značajan iznos, koji je posebno značajan za vjerske zajednice koje imamo u našem gradu i njihovo što bolje funkcionisanje. – kazala je vijećnica Zijada Smajlagić.