U Gradskoj upravi potpisan Sporazum o bratimljenju i saradnji gradova Sakarya i Visoko

Izuzetno svečano je danas bilo u Gradskoj upravi Visoko a povod je bio posjet delegacije iz turskog grada Sakarya i potpisivanje Sporazuma o saradnji između gradova Sakarya i Visoko. Tim povodom u Visokom je danas boravila delegacija ovog velikog turskog grada na čelu sa gradonačelnikom Ekremom Yuce, a u ime Gradske uprave Visoko delegaciju je dočekao gradonačelnik Mirza Ganić. Nakon uvodnih izlaganja i predstavljanja i upoznavanja gradova, razmijenjeni su i pokloni, a prvi se obratio gost, gradonačelnik grada Sakarya.

– Sakarya je velika metropola koja se sastoji iz 14 dijelova i centar je kulture, sporta i privrede. U isto vrijeme se pretvaramo u grad turizma, centar smo trgovine, ali i poljoprivrede i sporta. Nadamo se da ćemo ovim sporazumom o bratimljenju sa gradom Visoko dijeliti zajednička iskustva i biti podrška jedni drugima. Iz Visokog nosimo lijepe uspomene, ali i informacije i iskustva uz koja ćemo dizati saradnju na najviši nivo između naša dva grada. Želim da ovaj sporazum bude od koristi i harli za oba naša grada. – poručio je gradonačelnik Ekrem Yuce.

Grad Sakarya je u mjesecu julu poslao pismo namjere kojim je izražena želja za bratimljenjem Sakarye i Visokog, a jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća Visoko ta namjera je i usvojena, te je potpisan Sporazum o bratimljenju, saradnji i prijateljstvu.

– U posljednje vrijeme u Visokom se petkom vrlo često dešavaju lijepe stvari i priče, a danas ponovo iz Visokog dolazi jedna lijepa priča. U izlaganju cijenjenog gradonačelnika Sakarye smo čuli o kakvom gradu je riječ, a znajući naše Visoko vidimo da smo jako slični po brojnim okolnostima. Sakarya je poljoprivredni, privredni i turistički centar, kao što je i Visoko u našoj zemlji, a cijeneći navedeno zasigurno imamo mnogo toga za naučiti, nešto i prepisati, a sve s ciljem unapređenja našeg Visokog. Današnji sporazum je prvenstveno ruka prijateljstva, a i ovakvi sporazumi i saradnje pokazuju da je Visoko zaista visoko u brojnim segmentima i da ćemo u budućnosti jačati saradnju na svim poljima na kojima je to moguće, a posebno u oblasti privrede, poljoprivrede, kulture, sporta i turizma. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić, te se ovom prilikom zahvalio i gospodinu Ismetu Čališkanu, čovjeku koji je bio spona i veza za cijelu ovu lijepu priču.

Nakon posjeta Gradskoj upravi delegacije su posjetile i Medresu „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnom, gdje je klanjan džuma namaz, nakon toga je uslijedio i obilazak kompanije „Energoi trafo“ d.o.o. Visoko koja je turska investicija u našem gradu, a poslije obilazaka je upriličen i zajednički ručak, uz poruke zahvalnosti te poziva za što skoriji posjet visočke delegacije ovom turskom gradu.