U OKVIRU BORBE PROTIV PANDEMIJE KORONA VIRUSA KOJOM KOORDINIRA GRADONAČELNIK GANIĆ DOM ZDRAVLJA VISOKO DOBIO MEDICINSKI FRIŽIDER ZA SMJEŠTAJ VAKCINA OD FIRME “OČUZ PPSM”, VL. MIRZET OČUZ

U okviru borbe protiv pandemije koronavirusa, gradonačelnik Mirza Ganić se nizom aktivnosti direktno uključio u postupak poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga, od sugerisanja načina organizacije rada i nalaganja preduzimanja konkretnih mjera preko pronalaženja prijatelja privrednika koji će nabaviti neophodnu opremu za potrebe JU “Dom zdravlja” Visoko. Sva oprema koja je u proteklom periodu nabavljena za JU “Dom zdravlja” Visoko, nabavljena je po osnovu stvarne potrebe koju su na sastancima s gradonačelnikom Ganićem iskazali zaposlenici ove zdravstvene ustanove.

S obzirom da Grad Visoko nastoji da JU “Dom zdravlja” Visoko bude na visini zadatka u svakom segmentu pružanja zdravstvenih usluga, danas je održan sastanak na temu pripremanja za eventualnu masovnu imunizaciju naših građana i analize neophodnih materijalno-tehničkih resursa, počevši od uspostave hladnog programa za dopremanje vakcina u Visoko, skladištenja vakcina po svim propisanim medicinskim standardima i realizacija same imunizacije. “Posjedovanje adekvatnih uređaja za održavanje hladnog programa je od neizmjernog značaja jer ne želimo da nam se desi slučaj poput onog u Prijedoru kada su vakcine propale upravo zbog toga što nisu imali adekvatne uslove za čuvanje istih. Svaka pojedina vakcina nam je neopisivo važna i zato se želimo na vrijeme pripremiti i stvoriti odgovarajuće uslove za njihovo održavanje. Mi se borimo za zdravlje i život svakog pojedinca”, izjavio je gradonačelnik.

U cjelokupnom ovom procesu od posebne važnosti za kvalitetno skladištenje vakcina je specijalizovani medicinski hladnjak/frižider sa sim karticom (jedna od funkcija SIM kartice je i dojava u slučaju nestanka el. energije), a koji će donirati Visočka firma OČUZ PPSM, vl. Mirzet Očuz. “Ovo je prilika da se u svoje i ime svih vas, vlasniku Mirzetu Očuzu zahvalim na ovoj vrijednoj donaciji, jer uređaj je već plaćen i to u iznosu 5.686,20KM, ali s obzirom na veliku potražnju za ovim uređajima na tržištu, njegovu isporuku očekujemo u narednih 30 dana”, istakao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Nakon analize definisanih koraka od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, te mjera koje su poduzete u JU “Dom zdravlja” Visoko i sagledavanja stvarnog stanja raspoložive opreme na sastanku gradonačelnika Ganića i Uprave JU “Dom zdravlja” Visoko zaključeno je:

– Svi građani koji žele primiti vakcinu dužni su se prijaviti u svojoj ambulanti porodične medicine kako bi mogli biti pozivani nakon što vakcine budu zaprimljene;

– Prednost primanja vakcine imaju ugrožene starosne grupe i hronični bolesnici, a shodno prethodno izvršenim prijavama;- Vakcine će se primati u prostorijama JU “Dom zdravlja” Visoko, a u slučaju dolaska većeg broja vakcina organizovat će se masovna vakcinacija u KSC Mladost;

– U KSC mladost biti će instalirane kabine u kojima će građani primati vakcine i biti će definisan put kretanja građana, a radi efikasnosti u radu. Već su određeni medicinski timovi koji će opsluživati sve pacijente;

– Pored medicinskog frižidera čija se isporuka očekuje neophodno je nabaviti i transportni frižider te odgovarajući agregat. Na sastanku je dogovoreno da se oba ova uređaja, s obzirom na nisku nabavnu vrijednost, nabave putem postupka direktnog sporazuma od strane JU “Dom zdravlja” Visoko.

Gradonačelnik Ganić je istakao da zdravlje nema alternativu i da su poduzete sve moguće mjere kako bi se pripremio, organizovao i opremio zdravstveni sistem u Visokom. “Pratimo efekte i definišemo dalje mjere. Jedan smo od rijetkih gradova ili možda i jedini koji:

– direktno poduzima konkretne korake tražeći i predlažući bolju organizaciju zdravstvenog sistema,

– kooridinira s privrednim subjektima i tako brzo osigurava neophodnu medicinsku opremu,

– predlaže izmjenu zakonskih rješenja u cilju efikasnijeg stavljanju u službi policijskih službenika i

– izdvaja budžetska sredstva za rad hitne medicinske pomoći i nabavku medicinske opreme (RTG aparata), a sve u cilju efikasnije borbe protiv pandemije korona virusa.

U slučaju da se ukaže mogućnost i direktne kupovine vakcina za naše građane, spremni smo i to da učinimo”, istakao je gradonačelnik Ganić.