U Visokom svečano obilježena 29.godišnjica 3. korpusa Armije RBiH

U Visokom je danas svečano obilježena 29.godišnjica 3. korpusa Armije RBiH. Obilježavanje je počelo na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Visokog, a nastavljeno defileom gradskim ulicama, te svečanom akademijom. Obilježavanju ovog historijskog datuma prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici boračkih saveza i udruženja, udruženja ratnih vojnih invalida, kao i premijer Zeničko – dobojskog kantona Mirnes Bašić sa ministrima, te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, koji je i ugostio ovogodišnju manifestaciju.

– Borci Trećeg korpusa su bili obični ljudi, skromni, hrabri, dostojanstveni, moralni, privrženi vrijednostima dobra, a suprotstavljeni zlu svake vrste, bez obzira otkuda i od koga ono dolazilo. Bili ste velika prepreka ciljevima agresora! Vaša borba je bila veličanstvena i to su nepobitne činjenice. Upravo zato se ponosimo Vama! Zadatak, odgovornost i obaveza novih generacija je da ne zaboravljamo uspjehe i podvige koje su borci Armije RBiH ostvarili, ali i da uvijek budemo oprezni i svjesni da će oni koji ne vole Bosnu i Bošnjake uvijek raditi na blokadi državnih institucija, blokadi nužnih reformi, prijetnji teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i miru. U ovom teškom vremenu obavezni smo sve svoje razlike ostaviti po strani i zajedno biti ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja koja su pred nama, kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH. Ovo nije prilika niti vrijeme za međusobna politička prepucavanja i političku mržnju, već prilika i vrijeme za zajedničko djelovanje i političku mudrost!  U želji i vjeri da ćemo zajedno nastaviti stvarati i raditi na izgradnji jedne stabilnije, naprednije i sretnije Bosne i Hercegovine, još jednom čestitam godišnjicu formiranja trećeg korpusa! Neka živi naša jedina domovina Bosna i Hercegovina! – poručio je na svečanoj akademiji gradonačelnik Mirza Ganić.

Prisutni su bili i članovi OS BiH, federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida, kao i predstavnici brojnih jedinica koje su bile u sastavu korpusa, te dobitnici najvećih armijskih priznanja. – 3. korpus je bio i ostao na posebnom mjestu u našim životima, a ovim obilježavanjem svjedočimo da nam je stalo do prošlosti, ali i vremena u kojem živimo i budućnosti naših naraštaja. Ovakve manifestacije su podsjećanje i opomena. – istaknuo je u obraćanju Jusuf Rakan, predsjednik Saveza RVI ZDK, koji su ujedno i organizatori ove manifestacije.

Posebne ovacije prisutnih dobio je general Sakib Mahmumljin koji je također uveličao proslavu godišnjice jednog od najbolje organizovanih korpusa u sastavu Armije RBiH.

Uime 3.korpusa obratio se zamjenik komandanta Džemal Merdan. – Zadovoljstvo i čast je biti danas ovdje i vidjeti ovaj skup u ovom važnom trenutku kada je ugrožena opstojnost jedine domovine. Čestitam i stanovnicima općina koje su činile 3.korpus, jer armija iza koje stoji narod ne može biti pobijeđena. 3. korpus je bio jedan od najbolje organizovanih korpusa armije, nastao od dobro organizovanih štabova Teritorijalne odbrane i Patriotske lige, a rođen u srcu BiH. – kazao je u svom obraćanju Merdan, te čestitao ovaj važan jubilej. Prisutnima se obratio i premijer ZDK Mirnes Bašić, kazavši kako je ovo jedan od najznačajnijih datuma vojne historije naše zemlje. – Hrabrost i odanost ste pokazali na linijama širom BiH, a o zaslugama o žrtvi korpusa govore i 6.343 šehida i poginula borca 3. korpusa Armije RBiH. – naglasio je premijer Bašić.

Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 1. decembra 1992.godine na osnovu odluke od 18. augusta kojom je tadašnji komandant Štaba Vrhovne komande Sefer Halilović naredio osnivanje vojnih korpusa. Sjedište korpusa je bilo u Zenici. Tokom agresije 6.343 borca ovog korpusa su dala svoje živote za domovinu, dok ih je 277 odlikovani najvećim vojnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“.