UPOZORENJE GRAĐANIMA

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog mogućnosti udara vjetra južnog smjera od 22.01.2021. 21:00h do 23.01.2021. 09:00h.

Olujni udari očekuju se širom zemlje, najugroženija planinska područja i visoravni. Očekuju se udari juga između 60 i 80 km/h.

Obzirom da su mogući jaki udari vjetra i na području grada Visoko, Služba civilne zaštite Grada Visoko upozorava građane da postupaju u skladu sa članom 41. Zakona o zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća kojim su predviđene mjere lične i uzajamne zaštite građana koje predstavljaju najmasovniji oblik pripremanja i organizovanog učešća građana u zaštiti i spašavanju.

Pod ličnom zaštitom se podrazumijeva da je svaki građanin dužan poduzeti maksimalne mjere i aktivnosti da zaštiti sebe, članove svoje porodice i svoju imovinu.

Pod uzajamnom zaštitom se podrazumijeva međusobna, solidarna pomoć koja podrazumijeva da građanin pruži pomoć i drugim kojima je ta pomoć potrebna.

Posebno se apeluje na pravna lica, koja izvode radove na građevinskim objektima, da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti sa krovova i drugih mjesta na objektima, kao i građevinskih skela i tako ugroziti sigurnost prolaznika.

Također, apeluje se građanima da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli ugroziti nečiju sigurnost, kao i da ne parkiraju svoja vozila u blizini stabala.

Link: UPOZORENJE

Služba civilne zaštite / Press Grada Visoko