Upriličeno otvaranje koverti i proglašena dva najbolja idejna rješenja za uređenje gradske jezgre Visokog

Danas je u Maloj sali Gradske uprave Visoko upriličeno javno otvaranje koverti koje su pristigle na konkurs „Autor“, za izradu urbanističko – arhitektonskog rješenja ulice Čaršijska i ulice Alije Izetbegovića. Otvaranja koverti prisustvovala je Komisija na čelu sa predsjednicom prof.emeritus Ognjenkom Finci, gradonačelnik Mirza Ganić, kao i zainteresovani građani.

Poslije analize pristigla četiri rada Komisija je odlučila da ne budu dodijeljene prva i treća nagrada, već da se dodijeli druga nagrada za dva rada, i to za radove pod šifrom COT 973 (Autori Jasmin Sirčo, Berina Sulejmanović, Zerina Hrnjić, Emir Pulo,  Ilma Sirčo, Melika Konjičanin, Jasmin Zubić, Azra Orhan Zubić, Nadža Ganić i Velid Kečić), te AGT007 (Autor WEBA d.o.o. Ilidža). Pomenuta dva rada ravnopravno dijele drugu nagradu u iznosu od 8.000 KM bruto, a Komisija će nastaviti daljnji rad, preglede te donijeti i konačnu odluku o ispunjavanju svih potrebnih uvjeta za dodjelu nagrada. – U proteklom periodu urađeno je mnogo posla u pripremi dokumentacije za raspisivanje tendera kojim je objavljen konkurs za izradu urbanističko – arhitektonskog rješenja ulice Čaršijska i ulice Alije Izetbegovića. Dobili smo dva rješenja, te nas i u narednom periodu očekuje još mnogo posla kako bismo svi zajedno stigli do najboljeg rješenja za ovaj historijski projekat, koji zaista zahtjeva da sve procedure budu urađene na najkvalitetniji mogući način. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

NAPOMENA KOMISIJE: Konkursom se nije dobilo rješenje koje je u svim svojim segmentima odgovorilo zahtjevima iz Projektnog zadatka koji je oslonjen na aktuelni Regulacioni plan iz 1998.godine. Odluka žirija da dva rada podijele ravnopravno drugu uvećanu nagradu je argumentirana detaljnim stručnim obrazloženjem ovih radova. Oba rada su kvalitetna i oba nude kreativne ideje koje mogu biti dragocjena pomoć u odlukama u kom pravcu treba djelovati dalje, šta je prioritet u faznim transformacijama ovoga obuhvata i šta se od rješenja i ideja ponuđenih u ova dva rada može primijeniti u konačnom rješenju.