Uručena rješenja studentima pripadnicima boračke populacije

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko danas je upriličeno uručivanje rješenja o dodjeli stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK za studijsku 2022./2023.godinu.

– Drago mi je da svake godine imamo ovakve susrete, a posebno mi je drago zbog velikog broja studenata koje Visoko ima. Grad Visoko je od prošle godine promijenio sistem stipendiranja, pa tako svi studenti koji dobiju stipendije od ministarstava, a ako su nadareni, od Grada Visoko dobijaju nagradu i dodatna sredstva, a s druge strane, ako se desi da neki studenti ne dobiju stipendije s viših nivoa, mi i za njih obezbijedimo stipendije, tako da u Visokom svi studenti dobijaju stipendije, a oni nadareni i dodatna finansijska sredstva kao nagradu. – kazao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, te se zahvalio ministarstvu na nastavku ovog modela finansiranja u kojem svi studenti koji ispunjavaju uslove i dobijaju stipendije.

– Drago mi je da u Visokom imamo 234 studenta, to je pokazatelj da je u Visokom obrazovanje na visokom nivou, da mu se pridaje veliki značaj i da se naši mladi ljudi obrazuju. Iskrene čestitke svima i da uspješno završite studije i školovanje, te krenete u druge životne izazove. Stipendija je značajna podrška svima, bila je i meni, tako je i vama, a Gradska uprava i ja kao gradonačelnik ćemo i dalje biti uz vas. – poručio je gradonačelnik.

Rješenja studentima je uručio ministar za boračka pitanja ZDK Adnan Sirovica.

– Ono što su novine jeste da ove će ove godine svi studenti koji ispunjavaju uslove dobiti stipendije, a druga novina je da će po prvi put stipendije biti povećane, pa će tako studenti prve godine umjesto dosadašnjih 800 KM dobiti 1.000 KM, a studenti ostalih godina umjesto 1.200 KM ove godine dobijaju 1.400 KM. – kazao je ministar Sirovica.

Ove godine stipendije Ministarstva za boračka pitanja dobit će 1.732 studenta sa područja kantona, a od tog broja Visoko je na drugom mjestu po broju studenata sa ukupno 234 studenta. Nakon uručenja rješenja ministar je s gradonačelnikom održao i kratki sastanak u kabinetu, a razgovarali su o saradnji Ministarstva za boračka pitanja ZDK i Grada Visoko.