Visoko i Tešanj za pravedniju raspodjelu javnih prihoda

U službenoj posjeti gradu Visoko danas je boravio načelnik općine Tešanj  gospodin Suad Huskić.  Prijem je upriličio gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima izrazivši zadovoljstvo i čast što je načelnik Huskić posjetio Visoko.

Povod za posjetu je razmjena iskustava između dvije lokalne zajednice koje su po mnogo čemu slične i koje imaju izuzetno dobre prilike za razvoj, ali i dogovor oko izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Visoko i Tešanj su za pravedniju raspodjelu javnih prihoda. Lokalne zajednice trebaju biti uključene u kreiranje novih zakonskih rješenja koja će omogućiti pošten i korektan priliv finansijskih sredstava u budžete lokalnih zajednica sa viših nivoa vlasti, a sve u cilju ravnomjernog razvoja svih lokalnih zajednica i cijele Federacije Bosne i Hercegovine, zaključeno je u razgovoru.

Općina Tešanj uputila je u martu ove godine Ustavnom sudu Federacije BiH Zahtjev za zaštitu prava lokalne zajednice, ističući da je povrijeđeno pravo građana na jednakopravnost pred zakonom, u ovom slučaju u raspodjeli javnih prihoda Federacije BiH. Naime, građani koji žive u općinama s više od 60.000 stanovnika privilegovani su za određeni iznos od javnih prihoda, čime je povrijeđeno pravo na jednakopravnost stanovnika u općinama s manje stanovnika od navedenog broja. Oko 1,5 miliona građana Federacije BiH pogođeno je ovim problemom i ne uživa Ustavom zagarantovanu jedankopravnost.