Započeo projekat sadnje 1.000 sadnica drveća za bolji kvalitet zraka u Visokom

Danas je u Gradskoj upravi Visoko održan sastanak, te potpisana “Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost“ kojom se Grad Visoko zalaže za doprinos u povećanju otpornosti na klimatske promjene, kao i oblikovanje svjetlije i održivije budućnosti za nove generacije. Ove godine je partner Gradu Visoko projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Švedske, a provodi UNDP u BiH.

– Danas smo zvanično započeli sadnju oko 1.000 sadnica u Visokom. Radi se o listopadnim i zimzelenim sadnicama, a u pitanju je inicijativa „Go Green“ odnosno “Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost“ koju je UNDP pokrenuo prije par godina i provodi se putem više projekata. Ove godine ćemo vršiti sadnju u nekih 40-ak jedinica lokalne samouprave, što bi trebalo da znači 40.000 novih sadnica. – kazala je Amela Gačanović Tutnjević, projekt menadžerica projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Nakon zvaničnog dijela sastanka, gradonačelnik Mirza Ganić je, zajedno sa gospođom Gačanović Tutnjević, kao i visočkim učenicima, zasadio i prve sadnice na šetalištu pored rijeke Fojnice.

– Grad Visoko u kontinuitetu ima dobru saradnju sa UNDP-om, dio projekata se odnosi na nabavku opreme za Dom zdravlja, ovaj drugi je vezan za ekologiju, te još jedan koji se odnosi na saradnju sa mjesnim zajednicama. Današnji projekat koji započinjemo odnosi se na ekologiju, jer sadnja 1.000 sadnica raznog drveća će značajno poboljšati čistoću i kvalitet zraka u našem gradu. Znamo za probleme s kojima se susrećemo, a koji se odnose na loš kvalitet zraka i zato radimo ovakve projekte. Pored ovog, paralelno radimo i konverziju grijanja u institucijama koje koriste ugalj i lož ulje, sve kako bismo što više smanjili zagađenje i poboljšali uslove života našim sugrađanima. Ovaj projekat ćemo nastaviti i u narednim godinama, a uime Gradske uprave mogu obećati da ćemo poduzeti sve da kvalitet zraka u Visokom bude što je moguće bolji. – istaknuo je gradonačelnik Ganić.

Naglasio je i kako je UNDP veliki partner Gradske uprave Visoko, s kojim postoji odlična saradnja, a koji  stručno pomaže i zajedno sa gradskom upravom kreira ambijent za bolje življenje u Visokom.

Bitno je naglasiti kako sadnja drveća pokriva područje kompletnog grada, sve mjesne zajednice, a dio sadnica će biti posađen i u Arheološko – turističkom parku „Ravne 2“.